Foto: TT

Internationella PEN: Frige Hamza Yalcin omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Spaniens gripande av den svensk-turkiska journalisten Hamza Yalcin växer. Nu tar Internationella PEN ställning för Yalcin i ett officiellt uttalande: ”Han förföljs för sitt arbete som journalist och sin kritik av Turkiets regering. Vi begär att han släpps omedelbart”.

Under tisdagen möter Hamza Yalcins familj representanter för UD för att diskutera den gripna journalistens situation. Samtidigt kommer nu fler internationella krav på att han ska friges.

– Det är extremt alarmerande att Spanien har arresterat Hamza Yalcin på grund av att Turkiet begärt det. Landet tycks använda Interpol för att bedriva sin förföljelse av journalister även utanför Turkiets gränser. Journalister som utövar sin yttrandefrihet, säger Carles Torner, ordförande för Internationella PEN, i ett pressmeddelande.

Halmstadbo fängslad i Spanien

LÄS MER: Hamza Yalcins sambo möter UD

PEN kräver nu att Yalcin friges omedelbart, då hans enda brott enligt dem är att ha utövat sitt yrke som journalist.

Hundratals journalister har gripits

Hamza Yalcin sitter gripen i Barcelona sedan den 3 augusti, då han häktades av spansk polis efter att ha anklagats för ”terrorpropaganda” och att ha förolämpat den turkiska presidenten. Gripandet skedde på Turkiets begäran och verkställdes genom det internationella polissamarbetet Interpol.

Svenska Journalistförbundet, Svenska Pen och Reportrar utan gränser i Sverige har tidigare ställt sig bakom kraven på att han ska friges, då man menar att gripandet är politiskt motiverat. Internationella PEN begär förutom Hamza Yalcins frihet även att det hundratal turkiska journalister som arresterats under det senaste året även de friges.

LÄS MER: Tysk journalist släppt efter en dag: ”Varför gör inte Sverige någonting?”

Interpol har avböjt att kommentera Hamza Yalcins ärende för Kulturnyheterna, och hänvisar till den turkiska polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstadbo fängslad i Spanien

Mer i ämnet