Hamza Yalcin och Margot Wallström. Foto: Privat/TT Bild

Klart – svenske journalisten utlämnas inte till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Svensk-turkiska journalisten Hamza Yalcin har suttit fängslad under två månader i Spanien misstänkt för terrorbrott.

President Erdogans regim vill att han utlämnas till Turkiet, där brottet – att skriva kritiskt om regeringen, har begåtts.

Nu är det klart att det inte kommer att ske.

Spanska justitiedepartementet har fattat sitt beslut: Hamza Yalcin friges helt.

– Jag välkomnar det spanska beslutet att inte utlämna Hamza Yalcin till Turkiet. Hamza Yalcin är nu fri att resa och kan återse sin familj, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i en kommentar.

Den 3 augusti greps den turkisk-svenske författaren och journalisten Hamza Yalcin, från Halmstad, på flygplatsen i Barcelona efter att Turkiet utfärdat en internationell arresteringsorder via Interpol. Gripandet handlade om misstanke om terrorbrott, efter att Yalcin skrivit kritiska texter om Turkiets president Tayyip Erdogan i turkiska medier.

– Det känns jättebra och det var tack vare solidariteten som visats från särskilt Sverige, men även mina advokater. Men det var solidariteten framförallt, säger Hamza Yalcin till Kulturnyheterna.

– Jag fick ett telefonsamtal från en av mina advokater som sa att regeringen bestämt sig för att inte låta domstolen ta upp mitt ärende, så jag kommer vara fri antingen på måndag eller tisdag. Men jag måste stanna i Spanien till måndag eller tisdag nästa vecka.

Hur tycker du att svenska myndigheter agerat?

– Först var jag inte så positiv, men sen började jag tänka annorlunda för att de visade intresse. Sedan sa min advokat att han träffat det svenska konsulatet i Spanien och att han där fått all hjälp som krävdes och att de hade ett bra samarbete tillsammans.

Vad ska du göra nu?

– Just nu försöker jag hitta någonstans att bo. I Barcelona hade jag vänner att bo hos, här verkar det vara lite svårare. Men förhoppningsvis löser sig det, och det blir som längst till på tisdag.

”Sverige har arbetat intensivt”

I snart två månader har han suttit frihetsberövad i Spanien i väntan på besked om frigivning eller utlämning till Turkiet.

– Sverige har arbetat intensivt med fallet sedan frihetsberövande blev känt och vi har varit tydliga med att en skyndsam och rättssäker prövning varit nödvändig, säger Margot Wallström.

Om tiden i fängelse sa Yalcin på fredagsmorgonen till SVT:

– Det var hemskt. Hur man behandlas av vakterna... Där är man inte en person utan ett djur. Ett ting, en slav.

LÄS MER: Hamza Yalcin: ”Det har varit hemskt”

I går torsdag släpptes han fri i väntan på ett slutgiltigt besked från det spanska justitiedepartementet om ett utlämnande till Turkiet kunde bli aktuellt eller inte. Nu är beslutet alltså fattat, och Hamza Yalcin är fri.

Fallet har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Organisationer som Internationella PEN och Reportrar utan gränser har protesterat mot Turkiets, Spaniens och Interpols agerande, och gripandet diskuterats av EU-kommissionen.

LÄS MER: Hamza Yalcin – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.