Foto: TT

Fängslade journalisten Hamza Yalcin friges

Publicerad

Spaniens gripande av den svensk-turkiska journalisten Hamza Yalcin har kritiserats.
Nu friges han, uppger domstolen i Madrid. Frigivningen sker i väntan på slutgiltigt beslut om han ska utlämnas till Turkiet eller inte.

Den 3 augusti greps den turkisk-svenske författaren och journalisten Hamza Yalcin, från Halmstad, på flygplatsen i Barcelona efter att Turkiet utfärdat en internationell arresteringsorder via Interpol. Sedan dess har han suttit frihetsberövad i Spanien i väntan på besked om frigivning eller utlämning till Turkiet.

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna är det nu klart att Hamza Yalcin släpps fri på torsdagseftermiddagen. Då ska han träffa sin advokat i Barcelona och resa till Madrid.

LÄS MER: Känd spansk jurist tar sig an Yalcins fall

Gripandet av Yalcin inträffade efter att turkisk polis misstänkt honom för att leda en terrororganisation, vilket Hamza Yalcin nekar bestämt till.

– Att vara inblandad i en terroristorganisation. Att styra den. Det är dumheter för jag har ingen sådan åsikt och inte något sådant mål heller, har Hamza Yalcin tidigare sagt till SVT Halland.

Får inte lämna landet

Yalcin har regelbundet framfört kritik i turkisk press mot president Erdogans regim.

Interpols agerande har bland annat kritiserats av EU-parlamentariker, däribland svenska Cecilia Wikström (L), Internationella PEN och organisationen Reportrar utan gränser.

Nu är det alltså klart att Hamza Yalcin släpps fri i väntan på att det spanska justitiedepartementet fattar ett beslut om utlämning till Turkiet eller inte.

– Jag fick informationen från hans advokater på förmiddagen, det känns helt otroligt, äntligen är han åtminstone tillfälligt frigiven, säger journalisten Kurdo Baksi som har haft löpande kontakt med Hamza Yalcin.

LÄS MER: ”Erdogan exporterar sitt yttrandefrihetsförbud”

– Han anses inte vara farlig eller flyktbelägen och därför får han vara fri i Spanien. Men han får inte lämna landet förrän nästa beslut är taget.

Att Yalcin har svenskt medborgarskap sedan 1990 har bidragit till beslutet att släppa honom fri, skriver domstolen i ett utlåtande.

– Spanien vill framstå som demokratiskt land nu under pågående valet, därför tror jag att frigivningen kommer just nu, säger Kurdo Baksi.

LÄS MER: Kritik mot regeringen för agerandet i Yalcin-fallet

Hamza Yalcins advokat har yrkat på att klienten ska släppas fri i väntan på besked, eftersom ”anklagelserna om inblandning i terrorverksamhet helt saknar grund”, och Yalcin, om han överlämnas till Turkiet riskerar att utsättas för tortyr och en ”rättsosäker behandling”.

LÄS MER: Fängslade svenskens egna ord

Nu måste Yalcin inställa sig i rätten en gång i veckan i väntan på beskedet. Han tillåts inte att resa utanför Spanien. När det spanska justitiedepartementet fattar sitt beslut är oklart, men besked ska komma senast den 10 oktober.

– Vi kan konstatera att vi kommer att ha nära kontakt med spanska myndigheter i väntan på beslutet, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.

Säger beskedet om att han släpps fri i väntan på dom någonting om utfallet av själva domen?

– Det är dumt att spekulera i. Vi kan bara konstatera att frågan fortsatt behandlas av spanska myndigeheter.

Förhandlingar med Spanien och Turkiet

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill i nuläget inte kommentera frigivningen.

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna ska förhandlingar om fallet Hamza Yalcin hållits med företrädare för Turkiet och Spanien så sent som i förra veckan.

I morgon fredag ska en presskonferens hållas i Madrid.

– Även om de skulle besluta att överlämna Yalcin till Spanien så går frågan då vidare till Spanska parlamentet, säger Kurdo Baksi.

Kulturnyheterna söker Hamza Yalcin för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Halmstadbo fängslad i Spanien

Mer i ämnet