Foto: Privat

Fängslade svenskens egna ord

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Halland har pratat med Halmstadbon Hamza Yalcin, 59, som sitter frihetsberövad i Spanien.

– Jag trodde inte Spanien skulle ta det på allvar, säger han om Turkiets anklagelser om terrorbrott mot honom.

Hamza Yalcin, 59, från Halmstad sitter sedan i torsdags frihetsberövad i Spanien efter att Turkiet utfärdat en internationell arresteringsorder. Turkiet anklagar den regimkritiske journalisten och författaren för terroristbrott.

Under tisdagen träffade SVT Nyheter Halland Hamzas sambo Seda som är hemma i Sverige. Under mötet fick vi en chans att prata med den fängslade svensken via telefon från fängelset.

Halmstadbo fängslad i Spanien

Kan du säga exakt vad det är du är anklagad för?

– Att vara inblandad i en terroristorganisation. Att styra den. Det är dumheter för jag har ingen sådan åsikt och inte något sådant mål heller, säger Hamza Yalcin.

Den 59-årige journalisten och författaren har bott i Sverige i 30 år och härifrån har han bland annat skrivit regimkritiska artiklar mot Turkiets president Erdogan.

LÄS MER: Gripne mannen kommer från Halmstad

Gripandet i Spanien förra veckan, som skedde på en flygplats i Barcelona, kom helt oväntat för honom.

– Jag trodde de skulle släppa mig fri och jag trodde inte Spanien skulle ta det på allvar. Men det verkar som att de tog det på allvar och jag blev mycket ledsen.

I telefonsamtalet hinner han också berätta att ingen svensk myndighet hittills har kontaktat honom i fängelset men att han har fått en advokat.

Kan advokaten hjälpa dig tror du?

– Jag vet inte, hon har inte träffat mig, säger Hamza innan samtalet bryts.

UD väntar på besked

Hamzas sambo Seda berättar om sin oro och sin förvåning över att ingen svensk myndighet kontaktat honom ännu.

– Han har inte träffat några svenskar. Det är jättekonstigt, han är svensk medborgare, säger hon.

Utrikesdepartementet, UD, har sedan tidigare bekräftat att de begärt att få träffa en person som sitter fängslad i Spanien, men under tisdagen meddelar de för SVT Nyheter Halland att de fortfarande väntar på besked.

”UD har säkerställt att han har en advokat och arbetar för att klargöra anklagelserna” skriver också utrikesministern Margot Wallström i ett uttalande på regeringens hemsida på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstadbo fängslad i Spanien

Mer i ämnet