Foto: TT

Manifestation i Barcelona för fängslad journalist

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen hölls en manifestation i centrala Barcelona för den fängslade svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin från Halmstad. Arrangör var Katalanska Penklubben och Hamzas sambo Seda fanns på plats för att tala.

– Det var mycket folk och media på plats. Det är bra, vi behöver all uppmärksamhet, säger Seda till SVT nyheter Halland.

Hamza Yalcin fängslade under en semesterresa i början av augusti efter att ha varit efterlyst av Turkiet via Interpol. Enligt Turkiska myndigheter misstänks Hamza för terroristbrott, något han avfärdar som nonsens.

Halmstadbo fängslad i Spanien

LÄS MER: Internationella PEN: Frige Hamza Yalcin omedelbart

”Det är en katastrof”

Istället är han övertygad om att Erdoganregimen är missnöjd med hans regimkritiska artiklar. Nu har han suttit en månad i spanskt fängelse.

– Det är katastrof! Vi ifrågasätter varför spanska myndigheter litar på Erdogans ord, säger Seda som har kontaktat en rad politiker för att få dem att agera i frågan.

LÄS MER: Wallström: ”Vi arbetar aktivt med fallen”

Demonstrationer i Sverige snart

Några nya uppgifter från UD har Seda inte fått.

– Utrikesminister Margot Wallström har samtalat med sin spanska och tyska motsvarighet. Det är bra men nu måste det göras något även praktiskt, anser Seda.

Demonstrationer för Hamza Yalcins frisläppande kommer inom kort att hållas i Stockholm, Göteborg och Malmö.

LÄS MER: Hamza Yalcin-fallet tas till EU-kommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstadbo fängslad i Spanien

Mer i ämnet