Cecilia Wikström (L) och fängslade svensken Hamza Yalcin.

Hamza Yalcin-fallet tas till EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentariker från fyra länder kräver att EU agerar för att den häktade Halmstadbon och andra Erdogan-kritiker ska kunna röra sig fritt i Europa utan att hamna i fängelse.

Snart har det gått en månad sedan den turkisk-svenske författaren och journalisten Hamza Yalcin, från Halmstad, greps på flygplatsen i Barcelona efter att Turkiet utfärdat en internationell arresteringsorder via Interpol.

LÄS MER: Fängslade svenskens egna ord

Halmstadbo fängslad i Spanien

”Ska kunna resa fritt”

Sex EU-parlamentariker från Sverige, Belgien, Tyskland och Spanien kräver nu agerande från EU-kommissionen.

– Jag kräver svar av EU-kommissionen kring vilka åtgärder de vidtar för att säkerställa att alla svenska medborgare, Erdogan-kritiker eller inte, ska kunna resa fritt inom Europa utan att riskera att gripas på Turkiets begäran för att de använt sin yttrandefrihet. Jag vill också veta på vilket sätt EU-kommissionen kommer att medverka till att svenske Yalcin släpps, säger svenska parlamentarikern Cecilia Wikström (L) i ett pressmeddelande.

Misslyckande för EU

Enligt turkisk polis misstänks han för att leda en terrororganisation, vilket Hamza Yalcin själv säger är rena dumheter. Han har bland annat regelbundet framfört kritik i turkisk press mot president Erdogans regim.

– Varje dag som en författare eller journalist hålls frihetsberövad, enbart för att ha använt pennan som vapen i sitt försvar av medborgares fri- och rättigheter, är ett stort politiskt misslyckande för Sverige och EU, säger Cecilia Wikström (L) i sitt pressmeddelande.

LÄS MER: Hamza Yalcins sambo mötte UD: ”Känns sådär”

Även en kurdisk regimkritiker, medborgare i Tyskland, har den senaste månaden gripits på ett liknande sätt i Spanien. Men han släpptes efter påtryckning från Angela Merkel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstadbo fängslad i Spanien

Mer i ämnet