Hamza Yalcin och Baltasar Garzón Foto: Pirvat/AP/TT

Känd spansk jurist tar sig an Hamza Yalcins fall

Uppdaterad
Publicerad

Baltasar Garzón, som både begärt Pinochet utlämnad och företrätt Julian Assange kommer att företräda den svenskturkiske journalisten Hamza Yalcin som är fängslad i Spanien.

Den spanske människorättsjuristen och tidigare domaren Baltasar Garzón kommer att företräda den svenska journalisten Hamza Yalcin. Garzón blev känd internationellt 1998 då han begärde Chiles förre diktator Augusto Pinochet utelämnad till Spanien.

– Både jag och Hamza tror att Garzón kan påskynda hans frigivning. Och nu kommer jag precis från ett möte med honom och hans advokater, och jag är mera optimistisk efter att ha träffat honom, säger Yalcins vän Kurdo Baksi, som i helgen besökte honom i fängelset i Barcelona.

LÄS MER: PEN: Frige Hamza Yalcin omedelbart

Baltasar Garzón har även utrett brott begångna under det spanska inbördeskriget och Francoregimen. 2012 dömdes han själv för brott efter att olagligen ha beställt avlyssning i ett korruptionsfall och stängdes av från sitt spanska domstolar under 11 år. Han företräder Yalcin via en stiftelse som jobbar tillsammans med en juristbyrå.

Vännen är orolig

Hamza Yalcins försvar har skrivit till den spanska regeringen att den fängslade journalisten inte bör lämnas ut till Turkiet på grund av att han beviljades asyl i Sverige 1987. Sedan 2006 är Yalcin svensk medborgare.

Kurdo Baksi säger att han är orolig för Hamza Yalcin efter sitt besök i helgen, bland annat har han gått ner mycket i vikt, säger han.

– Han var mindre positiv än förra gången jag besökte honom för två veckor sen i Barcelona. Han börjar bli mer och mer orolig för att han ska bli överlämnad till Turkiet. Det tar väldigt mycket på hans psyke.

I oktober beräknas Spanien ta ställning till om de ska lämna ut Hamza Yalcin till Turkiet.

LÄS MER: Garzon leder Assanges juristteam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.