Under fredagen meddelade Hallandstrafiken att nya rutiner för serviceresor gäller från och med måndag. Foto: arkivbild/SVT

Färdtjänstkunder reser ensamma från och med måndag

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen meddelade Hallandstrafiken att nya rutiner för serviceresor gäller från och med måndag. Med anledning av coronavirusets framfart ska kunder som åker färdtjänst och sjukresor få åka ensamma för att undvika smitta.

Under måndagen rapporterade SVT Nyheter Halland om hur personer i riskgrupper, trots smittorisken, fortfarande får samåka i Hallandstrafikens färdtjänstbilar.

Pensionären Marianne från Halmstad är en av dem som undviker att nyttja färdtjänsten av rädsla för att smittas av medresenärer. Hon riktade kritik mot att Hallandstrafiken inte valde att separera kunder så att de får åka i varsin bil.

Nya rutiner från måndag

Men nu har Hallandstrafiken omvärderat situationen.

I ett nyhetsbrev skriver de att nya rutiner kommer att införas från och med måndag 6 april. Anledningen är coronavirusets spridning och rekommedationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddet inom Region Halland.

Varnar för långa väntetider

Ensamåkning ska införas successivt för sjukresor och färdtjänst. Det innebär att endast en kund och chauffören befinner sig i bilen samtidigt. Enligt Hallandstrafiken kan ovanligt långa väntetider uppstå eftersom fler resor ska göras med samma antal fordon.

De nya rutinerna påverkar inte Hallandstrafikens omsorgsresor, skolskjuts, studieresor eller den anropsstyrda linjetrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet