På åtta år har antalet vårdnadstvister som avgörs i domstolarna i Halland mer än fördubblats. Foto: SVT

Fler tar strid om barnen – vårdnadstvister i Halland ökar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vårdnadstvister avgörs i domstolarna i Halland. På åtta år har antalet ärenden som avgörs mer än fördubblats. För barn som är i en vårdnadstvist kan påverkan bli stor.

På Barn- och tonårsverksamheten i Varberg träffar personalen barn vars föräldrar inte kan komma överens om vårdnaden.

– Barn har ofta skam och skuldkänslor och när de inte förstår, så känner de att det är deras fel att det ser ut om det gör. Barn tar ofta på sig ansvaret för konflikten, säger Sara Gustafsson som är socialpedagog.

Vad tänker du om det?

– Det blir tungt för dem att bära och skam och skuldkänslorna kan förstöra deras självkänsla och självförtroende. De känner sig som en person som kan vara mindre värd.

Vårdnadstvisterna har mer än fördubblats

2010 avgjordes 90 ärenden i domstolarna i Halmstad och Varberg och sedan dess har antalet mer än fördubblats, hittills i år har 188 ärenden avgjorts.

Enligt enhetschefen Christina Bengtsson på familjerätten i Halmstad finns det flera förklaringar till att allt fler vårdnadstvister avgörs i domstol.

– Lagstiftningen ändrades 2006 så att det är större möjlighet att få ensam vårdnad. Sedan är det så att många av dem som varit i domstol har varit där tidigare. Anledningen till att man kommer tillbaka i tingsrätten är möjligheten att få prövningstillstånd i hovrätten är begränsad, säger hon.

”Vi jobbar mycket med att förmedla hopp”

På Barn- och tonårsverksamheten i Varberg erbjuder man barn och unga mellan 6 och 19 år att få hjälp.

– Vi erbjuder främst gruppverksamhet för barn i skilda världar, ett stödprogram utifrån Bris. Där arbetar vi med att skam- och skuldavlasta och att medvetengöra känslor samt att prata om alla känslor. Vi jobbar mycket med att förmedla hopp, säger Sara Gustafsson.

I klippet berättar Sara Gustafsson hur du som förälder kan tänka som är i en vårdnadstvist.

Antalet avgjorda vårdnadstvister i tingsrätterna i Halland

2010: 90

2011: 111

2012: 136

2013: 131

2014: 148

2015: 151

2016: 161

2017: 220

2018: Hittills i år 188 (till och med 5 november)

Källa: Domstolsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.