Patrik Lundgren, klubbchef för Falkenbergs FF, sitter på hemmaarenans läktare som stått tomma större delen av år 2020. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Flera föreningar ansöker om hyresrabatt under corona

Uppdaterad
Publicerad

Föreningar som hyr lokaler av exempelvis kommunen har kunnat söka rabatt på hyran ifall de drabbats av ekonomiska svårigheter under pandemin. I Halland har flera föreningar skickat in sådana ansökningar, däribland Falkenbergs FF.

– Utan publik visste vi om att det skulle bli mindre intäkter. Vi har haft mellan 7 och 8 miljoner i intäktsminskning. Då har vi valt att göra de åtgärder vi kan, och en av dem är att ansöka om hyresrabatt, säger klubbchefen Patrik Lundgren.

Tidigare i år avsatte regeringen fem miljarder kronor i stöd till de hyresvärdar som gett rabatt till hyresgästerna. Innan sista augusti kan kommunerna skicka sina ansökningarna om ekonomiskt stöd till Länsstyrelsen. Beviljas dessa kan hyresgästerna i slutändan få max 50 procent i hyresrabatt, varav 25 procent från kommunen och 25 procent från staten. Det här gäller perioden första april till sista juni.

I klippet hör du Patrik Lundgren prata om Falkenbergs FFs situation.

Så många föreningar har sökt hyresrabatt i din kommun

Falkenberg: 13

Halmstad: 9

Hylte: Kommunen har inte många föreningar som betalar fast månadshyra, då de flesta bokar olika pass per säsong i de inomhushallar som finns. I samband med att corona slog till har säger sig kommunen varit generösa när det gäller avbokning av säsongstiderna. Hylte har gjort undantag i regelverket vad gäller hur långt innan man skall boka av en tid och inte krävt någon kompensation eller betalning för sena avbokningar.

Kungsbacka: Föreningar har uppmanats att söka kontakt med kommunen i det fall de behöver någon typ av stöd. Kommunen behandlar varje förening individuellt och har inga generella stöd till alla eftersom alla har drabbats olika och har olika grundförutsättningar att klara påfrestningar redan från början. När det gäller lokalkostnader har kommunen i första hand erbjudit möjlighet att få uppskov med sin hyra det vill säga betala hyran senare. Ett sådant avtal har gjorts med en förening.

Laholm: 0

Varberg: Till kultur- och fritidsnämnden har det inte inkommit specifika ansökningar om rabatt på planhyror men kommunen har fått frågor om att få skjuta fram betalningar. Nämnden fattade beslut om att avbokningar inte skulle belasta hyrestagarna fram till och med 30/6 vilket emottogs positivt. Detta omfattade både fritid (plan- och hallhyror för träning och matcher) samt bokningar på kultursidan (till exempel kulturhuset Komedianten). På kultursidan har sju föreningar ställt in arrangemang i kommunens lokaler. På fritidssidan har 44 föreningar i kommunen avbokat sina tider i hallar och gymnastiksalar under mars och april månad. Detta kan kopplas till corona.

Källa: Respektive kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet