Ett tjugotal fastigheter i Kungsbacka drabbades av översvämningar efter nattens skyfall. Foto: Kungsbacka kommun

Flera källarplan översvämmade efter skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Ösregnet som främst drabbat de norra delarna av Halland under natten har lett till ett tjugotal ärenden av översvämmade källarplan.

– Vi är på plats med flera enheter och pumpar, säger inre befäl vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

I området Motellvägen i Åsa har minst ett tjugotal hushåll fått sina källarplan översvämmade efter nattens skyfall.

– Det är 23-24 fastigheter som vi varit vid men vi har fått förfrågningar från fler när vi varit i området, säger Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningstjänst och Kungsbacka kommun är på plats med pumpar för att få bort vattnet.

– När personalen kom till platsen var det så mycket vatten på gatan att det gick över stövelkanten, säger Bengt Gustafsson, verksamhetschef Drift i Kungsbacka kommun.

”Alla ledningar har gått fulla”

För tillfället är alla dagvattenbrunnar och vattenledningar fulla och personal från Teknik i Kungsbacka kommun beräknas vara kvar på plats under större delar av dagen.

– Det är inget normalt, det har varit ett extremt skyfall. När vattenledningarna och dagvattenbrunnarna blir fulla är det svårt att göra något åt det, så vi kommer vara kvar där ett bra tag, säger Bengt Gustafsson.

Översvämningar i Åsa efter skyfall. Foto: Johanna Johnsson

Just nu jobbar de med att pumpa bort vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.