Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ali Alasaad hade ett eget tandtekniskt laboratorium i ukrainska Krementjuk. Det hjälpte honom att få jobb i Sverige. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Tandtekniker flydde två krig – hittade jobb efter en dag i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att tandteknikern Ali Alasaad kom till Halmstad med sin familj gick han till närmsta laboratorium och knackade på. En timme senare hade han ett jobb på kroken och inte långt därefter påbörjade han sin provanställning.

– Det känns fantastiskt att kunna försörja sin familj. Jobbar jag inte mår jag inte bra, säger Ali Alasaad.

– Han är väldigt skicklig på det han gör och dessutom trevlig. Det bidrar att han kan många språk. Sen sökte vi personal också, så lite tur var inblandat också, berättar laboratoriechefen Staffan Palmgren.

”Trött på att fly”

Kriget i Ukraina är inte den första konflikten som Ali flytt ifrån med sin fru. 2012 lämnade han sitt hemland Syrien när det började oroligt på gatorna. Drivkraften har hela tiden varit att hålla sin familj säker.

– Jag är trött på att fly och hoppas att mina barn får en trygg framtid i Sverige, säger Ali Alasaad.

Följ med Ali på jobbet och i hemmet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.