Madeleine Beckman på Länsstyrelsen ser risker med foderbristen. Foto: SVT

Foderbrist oroar Länsstyrelsen

Publicerad

Efter torkan riskerar många hästägare att få brist på bra foder. Fel foder kan att göra hästarna sjuka. Nu vill Länstyrelsen öka kunskapen hos hästägarna.
– Det här är ett extremt år, säger länsveterinär Madeleine Beckman.

Sommarens torka har lett till brist på grovfoder, till exempel hö. I Halland ska nu informationsmöten hållas till hästägare. Bakom träffarna står nätverket Hästhalland och Länsstyrelsen.

– Vi hoppas kunna bidra med goda råd och att man får hjälp som hästägare, säger länsveterinär Madeleine Beckman.

Kunskap saknas om foder

Det handlar bland annat om vilka alternativa fodermöjligheter när de vanliga fodren kostar för mycket eller har för dålig kvalité. Madeleine Beckman tror att det finns ett behov av kunskap att fylla.

– Hästägarna är inte lantbrukare längre. Man har inte riktigt den foderkunskapen. Då tänkte jag att det vore bra att få ut det här till hästägarna i länet.

Blir sjuka djur

Totalt två informationskvällar kommer att hållas i slutet av oktober. Då kommer Jeannette Lilja att medverka. Hon är agronom och driver avel på en gård i Laholms kommun. Och hon vet hur allvarliga konsekvenserna blir om hästarna får fel foder.

– Felaktigt foder blir sjuka djur. De kan magra eller bli för tjocka. Det blir dyra veterinärräkningar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

I spåren av torkan

Mer i ämnet