Föräldern Kim Blom tror att familjer kommer bli tvingade att flytta om den nya LSS-utredningen blir verklighet. Foto: SVT

Föräldern Kim Blom om farorna med den nya LSS-utredningen

Publicerad

LSS-utredningen som presenterades i veckan, gällande hur stödet till personer med funktionsvariationer ska utformas, ifrågasätts från flera håll. Multihandikappade Elviras föräldrar är oroliga över hur kommunernas stöd kan komma att skilja sig åt i framtiden.

– Familjer kommer att få flytta dit de tror att de får bäst stöd, säger Elviras mamma Kim Blom.

7-åriga Elvira är multihandikappad och kan varken tala eller gå. Förra året diagnostiserades hon också med epilepsi.

I dag är hon beviljad 52 assistanstimmar i veckan, men familjen har erfarenhet av hur det kan skilja sig åt mellan kommunerna. De befarar nu att skillnaderna kommer bli ännu tydligare om det nya förslaget blir verklighet.

Efterfrågar central samordnare

Kim Blom hade hellre sett att det fanns en central samordnare för att assistansen ska få en gemensam bedömning. Nu vill hon att politikerna tänker om.

– Jag hoppas att politikerna väljer att inte följa direktiven. De sa att de skulle förbättra assistansen. Det tycker jag att man ska bygga vidare på, säger Kim Blom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.