Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klicka på klippet för följa med på vägen som anses farlig och för att höra föräldrarnas kritik. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Föräldrar: Barnen måste ta farlig väg till skolan när skolskjuts dras in

Uppdaterad
Publicerad

I åratal har elever från Tofta i Varbergs kommun fått skolskjuts till Lindbergs skola. Men från höstterminens skolstart har det plötsligt ändrats. Nu tvingas flera barn cykla till skolan på en väg som föräldrarna menar är livsfarlig.

Föräldrarna Åsa Ekwall och Björn Hennix har aldrig behövt ansöka om skolskjuts till sina barn tidigare år, det har istället beviljats per automatik.

Det har skett på grund av att vägen är för farlig för barn att cykla på. Det menar i alla fall föräldrarna i Tofta. Men kommunen säger att det istället beror på en miss och att eleverna felaktigt har fått rätt till skolskjuts i åratal.

När kommunen nu rättar till sitt misstag och det inte finns dokumenterat att vägen är farlig är det flera barn som nu blivit av med skolskjutsen och tvingas cykla till skolan.

Bor för nära skolan

För att barnen nu ska få skolskjuts, krävs att de uppfyller kommunens avståndskrav mellan hemmet och skolan. Men flera av barnen bor inte tillräckligt långt bort. Nu återstår det för föräldrarna att överklaga kommunens beslut och få vägen granskad och bedömd som farlig.

När SVT möter upp föräldrarna och filmar vägen sker en olycka mellan ett barn och ett buss. Se händelsen och intervju med barnet här.

Starta klippet för att följa med när skoleleven Vilde cyklar till skolan på den omstridda vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolvägar i Halland

Mer i ämnet