Foto: SVT

Förbjuder ensamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Öresundstågen ställdes in under onsdagskvällen och på torsdagsmorgonen sedan en tågvärd rånats. Huvudskyddsombudet beslutade om skyddsstopp för allt ensamarbete på tågen, det innebär att tågen blir utan konduktör om inte arbetsgivaren Veolia ser till att de arbetar två och två.

-Stoppet gäller från klockan 17:30 på onsdagen och till dess att jag eller Arbetsmiljöverket häver det, säger huvudskyddsombudet Malin Cato till lokala medier.

Flera av Öresundstågen ställdes in under onsdagskvällen och på torsdagsmorgonen sedan en tågvärd rånats tidigare på onsdagen.

Problemen på Öresundstågen

Nu inför arbetsmiljöverket ett omedelbart förbud för tågvärdar att jobba ensamma på Öresundstågen. Förbudet gäller till mitten av augusti.

– Vår bedömning är att deras arbetssituation är så anmärkningsvärd att vi nu fattar det här beslutet, säger Mats Ryderheim, chef för Arbetsmiljöverkets distrikt Malmö.

– Bara sedan nyår har de haft ett 70-tal tillbud om hot och våld. De har också anmärkningsvärd hög sjukfrånvaro.

Arbetsmiljöverket gör undantag för avgångsvisering, en av tågvärdarnas arbetsuppgifter. Konkret handlar det om att signalera till lokföraren att alla passagerare är inne så att dörrarna kan stängas och tåget köra.

-Tågvärdarna kan alltså vara ensamma när de arbetar med avgångsaviseringar, men de får inte kontrollera biljetter, säger Mats Ryderheim på Arbetsmiljöverket.

Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius vill återkomma till vilka konsekvenserna blir av ensamarbetsstoppet för tågvärdar.

-Hittills i dag har inga tåg behövts ställas in. Hur det blir framöver i sommar kan jag inte säga. Vi vill titta på detta och diskutera med Veolia, säger Ulrika Mebius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen på Öresundstågen

Mer i ämnet