Foto: SVT

Företag i Halland drabbas av Volvostoppet

Uppdaterad
Publicerad

Underleverantörer i Halland drabbas när Volvo AB stoppar all fordonstillverkning.

På Heléns rör i Halmstad, som både indirekt och direkt tillverkar fordonskomponenter till Volvo, pågår just nu förhandlingar med facket för att införa korttidsarbete snarast möjligt. Fordonskomponenter är en bärande del av produktionen för företaget tillsammans med komponenter till maskinindustrin.

– Detta är en total samhällskris både för människors hälsa och påverkan på ekonomi och marknader. Svårt att se var detta ska landa, säger Eva Täljegård, vd på Heléns rör som har 280 anställda varav 220 i Halmstad och Knäred.

Coronaviruset i Halland

National varslar som säkerhetsåtgärd

På National Halmstad, med 180 anställda, har företagsledningen lagt ett varsel på 40 kollektivanställda och 10 tjänstemän.

– Det har vi enbart gjort som en säkerhetsåtgärd, vi arbetar för att istället permittera med hjälp av regeringens stödpaket, säger vice vd Joakim Fritz till SVT nyheter Halland.

Företaget gör plast och gummikomponenter till fordonsindustrin och Volvos stopp påverkar starkt företaget.

– Men vi har även andra ben att stå på med produktion för andra kunder och den rullar på. Läget är givetvis allvarligt men vi försöker hitta lösningar tillsammans med facket och lägger fokus på att klara oss igenom den här perioden, säger Joakim Fritz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet