Erik Andersson driver flyttfirma i Halmstad och anser att kontrollerna av branschen borde vara hårdare. Foto: SVT

Flyttfirma vill se bättre kontroller av branschen

Uppdaterad
Publicerad

Konsumentverkets senaste granskning visar att flera flyttfirmor missköter sig. Erik Andersson, som driver flyttfirma i Halmstad, anser att myndigheterna borde ha bättre kontroll på branschen för att få stopp på oseriösa aktörer.

SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om Ida Andersson i Halmstad vars flytt slutade med tredubblad räkning och hot från flyttfiman.

LÄS MER: Idas flytt slutade i kaos

Erik Andersson, ägare av en annan flyttfirma, ser att alltfler kunder luras av oseriösa företag.

– Det är ganska vanligt förekommande. Framförallt att de lämnar prisbilder som vi har väldigt svårt att konkurrera med när man har avtalsenliga löner, riktiga försäkringar och bra bilar, säger Erik Andersson, VD för Flyttningsbyrån i Halmstad.

Svårt att välja

Företagaren Erik Andersson varnar för oseriösa flyttföretag och vill se att myndigheterna gör bättre kontroller av branschen. Foto: SVT

Enligt Erik Andersson är det lätt att bli lurad eftersom det dyker upp firmor som verkar proffsiga.

– Det är jättelätt att skapa en snygg hemsida och ha en vältalig människa som svarar i telefon. Men det betyder inte att man har kunskap och erfarenhet om jobbet, säger han och fortsätter:

– Händer det någonting så finns inga försäkringar, eller om polisen kommer så kan de stoppa transporten och då kommer ju inte grejerna fram.

Flera har upptäckts

Konsumentverket har nyligen tittat närmare på över 100 flyttfirmor i landet och hittade då flera flyttfirmor som inte skötte sig.

– Vi såg att det var många aktörer och företag på marknaden som saknade yrkestrafiktillstånd. Vi hade svårt att identifiera många företag och sedan var det en del problem med marknadsföring. Det var brister i information om pris, svårt att få tag i avtalsvillkor och så vidare, säger Angelica Lillback, jurist på Konsumentverket.

– Jag önskar att myndigheterna hade mycket bättre koll, framförallt när det gäller lönebiten, fordon och liknande. Att det ställs mer krav som följs upp bättre, säger Erik Andersson.

LÄS MER: Så undviker du att luras av flyttfirman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer