Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett samtal bort. Så långt kan det många gånger vara för att en flykting ska få användning för sina kompetenser i det nya landet. I klippet ger Axtelius ett exempel på hur lätt det kan vara. Foto: Anton Johansson/SVT

Företagarna: ”Flyktingars kompetens riskerar falla mellan stolarna”

Uppdaterad
Publicerad

Kompetensen finns där ute den är bara svår att hitta, som det ser ut nu. Det menar Företagarna Halland som efterfrågar bättre samarbete med kommuner för att kunna matcha exempelvis ukrainska flyktingar mot arbetsmarknaden.

Marie Axtelius, regionchef för Företagarna Halland, behövde ett telefonsamtal på fem minuter för att ordna ett jobb till en billackerare från Ukraina, men i hennes försök att kontakta kommuner för att ta reda på vilka kompetenser som finns har det varit dålig respons.

– Vi skulle gärna sett ett bättre samarbete med kommunerna, dels kring information och dels kring saker som tolkhjälp, säger Marie Axtelius, regionchef, Företagarna Halland.

I klippet berättar hon om vad som skulle kunna underlätta kompetensmatchningen för nyanlända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.