Intresset för att semestra med tåg ökar. Foto: TT

Försäljningen av tågluffarkort har ökat med 90 procent

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att göra semesterresan med tåg är stort. Under förra året ökade försäljningen av tågluffarkort, Globalpriskortet, med 60 procent totalt i Sverige. Under årets fyra första månader ökade försäljningen med 90 procent jämfört med 2018.

Normalt brukar försäljningen komma igång på allvar i juni och juli.

– Vi är förvånade själva över ökningen. Marknaden är plötsligt mogen och klimatebatten har gjort sitt, säger Jonas Falk på Silverrail Technologies, grossist för tågluffarkortet Globalpriskortet som säljs till resebyråer och andra researrangörer.  

Ett tågluffarkort för en månad för en vuxen personkostar cirka 7 000 kronor och 5 684 kronor för ungdom upp till 28 år. Man kan välja att luffa från tre dagar upp till tre månader.

– Nu har researrangörer börjat erbjuda tåg som ett alternativ till flygresor, vilket ökat intresset ytterligare hos resenärerna, säger Jonas Falk.

Äventyrligt att resa med tåg

Han tror att intresset för tågresande kommer fortsätta att öka.

– Det ses som spännande och äventyrligt att åka tåg jämfört med en charterresa, det ser man bland annat på sociala medier. Vi tror därför att intresset kommer att fortsätta öka, säger Jonas Falk.

Kapacitetsproblem hotar

Men ökningen kan ställa till problem framåt.

-  Jag hoppas att kapaciteten på tåg räcker till. I Danmark, som svenskarna ska igenom på sin väg ner i Europa, pågår stora infrastrukturarbeten som ska öka tågtrafiken. Men det är på tio års sikt. Om inte tågen räcker till är det risk att resenärerna tappar intresset, säger Jonas Falk på Silverrail.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer