Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att förändra systemet skulle tala till lantbrukarnas företagsamhet.” Hör forskaren Anna Hansson om hur hon tror incitamenten för våtmarksanläggning kan stärkas. Foto: Aina Olsson/SVT

Forskare: Fler hade anlagt våtmarker – om de fick betalt för miljönyttan

Uppdaterad
Publicerad

I dag får lantbrukare bidrag för att anlägga våtmarker – inte för miljönyttan de faktiskt bidrar med. Forskare i Halmstad vill nu att systemet ändras så att markägare i stället får betalt för hur effektiv våtmarken är.

– Det blir en winwin mellan lantbrukets behov och samhällets behov, säger forskaren Anna Hansson.

Framför allt anses det vara olönsamt för lantbrukare eftersom marken där våtmarken placeras inte längre går att producera något på.

– Att förändra systemet skulle tala till lantbrukarnas företagsamhet. Det blir inte längre bara en våtmark, utan en produktion av miljönyttor, förklarar Anna Hansson, fil. dr. i innovation och företagande vid Högskolan i Halmstad.

I klippet berättar Anna Hansson om hur en systemförändring hade kunnat öka takten på våtmarksanläggning.

Hör lantbrukaren Fredrik Johansson om att anlägga våtmarker:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man får brinna för det.” Hör lantbrukaren Fredrik Johansson om hur han resonerat när han anlagt våtmarker på sin mark. Foto: Aina Olsson/SVT

Vad är våtmarker bra för?

Generellt är våtmarker viktiga för djur och växter, de bidrar med vatten och med strandmiljöer och strukturer i landskapet. De stärker biologisk mångfald, grön infrastruktur och gör landskapet mer robust vid klimatförändringar.

  • En våtmark med öppen vattenspegel i jordbrukslandskap är positiv för olika arter och bevattning samtidigt som den kan rena vattnet från sediment eller näringsämnen.
  • Öppna våtmarker är också viktiga för att lokalt balansera vattennivåerna i regn- och torrperioder.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.