Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man får brinna för det.” Hör lantbrukaren Fredrik Johansson om hur han resonerat när han anlagt våtmarker på sin mark. Foto: Aina Olsson/SVT

Lantbrukaren välkomnar nytt bidrag för våtmarker: ”Hade varit fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukaren Fredrik Johansson har anlagt fyra våtmarker på sin gård – men det har inte skett utan slit. Utan stöttning med ansökan om stöd och planering hade det inte varit möjligt.

– Det är väldigt mycket blanketter och regler, säger lantbrukaren.

Enligt forskaren Anna Hansson vid Högskolan i Halmstad behövs en förändring av bidragssystemet för våtmarker för att fler lantbrukare ska se vinningen av att han anlägga en.

Fredrik Johansson har anlagt fyra våtmarker som är lönsamma i indirekt mening. För honom förhindrar de nämligen översvämning av han odlingsbara åkermark.

– Sen under torrperioder kan de användas till bevattning, säger lantbrukaren.

I klippet berättar Fredrik och åtgärdssamordnare Lina Floer om vad de tror hade fått fler att bli intresserade av våtmarksanläggning.

Positiv till förslaget

Förslaget som Anna Hansson presenterar och som skulle generera en direkt lönsamhet för honom själv är han positiv till.

– Det hade varit fantastiskt med tanke på hur mycket jobb man lägger ner på det, säger Fredrik Johansson.

Hör om forskningen i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att förändra systemet skulle tala till lantbrukarnas företagsamhet.” Hör forskaren Anna Hansson om hur hon tror incitamenten för våtmarksanläggning kan stärkas. Foto: Aina Olsson/SVT

Vad är våtmarker bra för?

Generellt är våtmarker viktiga för djur och växter, de bidrar med vatten och med strandmiljöer och strukturer i landskapet. De stärker biologisk mångfald, grön infrastruktur och gör landskapet mer robust vid klimatförändringar.

  • En våtmark med öppen vattenspegel i jordbrukslandskap är positiv för olika arter och bevattning samtidigt som den kan rena vattnet från sediment eller näringsämnen.
  • Öppna våtmarker är också viktiga för att lokalt balansera vattennivåerna i regn- och torrperioder.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.