Klicka på klippet för att se hur testet går till. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Första dagen med antikroppstester – Filip blev missnöjd med resultatet

Uppdaterad
Publicerad

Ett stick i fingret, en droppe blod på provstickan och sen en kort väntan. Det var proceduren Filip Åkerman gick igenom när han under måndagen var en av de första att genomföra ett antikroppstest hos ett apotek i Halmstad.

Apoteket menar att de är en av de första i Halmstad att fysiskt erbjuda test som visar om du har haft coronaviruset. Under måndagen var det premiär och flera bokningar hade redan trillat in.

Apoteket menar att testet, som kostar cirka 700 kronor, med 93,7 procent träffsäkerhet kommer att visa om den som testar sig har antikroppar. Att testet inte är hundraprocentigt är också en anledning till varför Region Halland inte utför testning för allmänheten.

Coronaviruset i Halland

– Bakgrunden är osäkerheten i testet. Vi har i många veckor haft testet på sjukhuset och skaffat oss erfarenhet, och vi har sett tydligt att det kan vara svårt att få ett positivt test trots att vi vet att man har haft sjukdomen, säger Mats Erntell, tf smittskyddsläkare vid Region Halland.

Klicka på klippet för att följa med och se hur det gick till när Filip gjorde testet på apoteket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet