Förundersökning om mord läckt på nätet

Publicerad

Åtalet har inte kommit än. Men redan nu har delar av förundersökningen gällande det misstänkta mordet i Rydöbruk läckt ut på nätet.
– Den principiella frågan är att det har läckt ut förundersökningsmaterial innan förundersökningen har blivit offentlig. Det är allvarligt tycker jag, säger åklagaren Klas Lundgren.

Nästa vecka väntas åtal komma i målet gällande det misstänka mordet i Rydöbruk i september förra året. Men redan nu kan den som vill ta del av delar av förundersökningen.

I stort sett hela mordutredningen har nämligen läckt ut på nätet.

LÄS MER: Mordoffret: ”De är här med yxor och vapen”

– Nu är det ju värre om det här hade skett tidigare i förundersökningen än i slutet när i princip allt redan är gjort. Men om man till exempel ska höra ett antal personer om en händelse och om de då redan har läst någon annanstans vad andra personer har sagt om händelsen så kan deras uppgifter som de lämnar påverkas av detta, säger Klas Lungren, åklagare.

LÄS MER: Man knivmördad i lägenhet

Det var i september förra året som en man mördades i i Rydöbruk i Hylte i samband med ett nattligt lägenhetsbråk. Två män, 35 och 18 år, greps kort efter händelsen och har sedan dess suttit frihetsberövade.

Männen misstänks för mord, mordförsök och 18-åringen för grovt övergrepp i rättssak för att ha uttalat hot mot en kvinna som befann sig i lägenheten.

– Bevisläget bedömer jag som bra i det här fallet. De misstankar som vi haft har fått stöd i utredningen. Jag räknar att väcka åtal på den utsatta tiden på tisdag nästa vecka, säger Lundgren.

”Det är allvarligt”

Klas Lundgren tror inte att läckan kommer att innebära någon skada för åtalet. Men han ser ändå händelsen som allvarlig.

– Den principiella frågan är att det har läckt ut förundersökningsmaterial innan förundersökningen har blivit offentlig. Det är allvarligt tycker jag, säger Klas Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Rydöbruk

Mer i ämnet