Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Valentyna Safonova och Kseniia Rybkina som bor utanför Heberg i Falkenbergs kommun vad det betyder att kunna åka gratis kollektivtrafik. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Fortsatt gratis kollektivtrafik – för vissa ukrainare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

När Hallandstrafiken och flera andra kollektivtrafikbolag nu slutar att erbjuda gratis resor i kollektivtrafiken till ukrainska flyktingar går Migrationsverket in med bidrag för resekort. Det gäller flyktingar runt om i Sverige som har långt till service som matbutiker, sjukvård och skolor.

Från och med 1 november kan ukrainska flyktingar inte längre åka gratis i kollektivtrafiken i Halland och flera andra län, vilket de kunnat göra sedan början av kriget. Istället får Migrationsverket ansvar för flyktingarnas resor i kollektivtrafiken.

Inte alla får resekort

Myndigheten kommer bevilja ersättning för resor till flyktingfamiljer som uppfyller vissa kriterier för på boende och inkomst.

Halland och kriget i Ukraina

Exempelvis måste flyktingarna bo på Migrationsverkets eller kommunens boenden, ha minst tre kilometer till en mataffär eller två kilometer till sjukvård och skola.

Därefter bedömer myndigheten personens ekonomiska situation. En person som har en inkomst genom arbete, och bedöms kunna köpa biljetterna själva,  kommer inte beviljas ersättningen.

Beviljas familjen hjälp får de en månadsbiljett att dela på, som gäller inom kommunen de är bosatta i. Om familjerna är i behov av fler biljetter kan de ansöka om detta hos Migrationsverket.

Familjerna på boendet utanför Heberg i Falkenbergs kommun har beviljats månadsbiljett av Migrationsverket. Hör Valentyna Safonova och Kseniia Rybkina berätta vad det betyder för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet