Friad för knivattack på bröllopsgäst får 155 000 i ersättning

Publicerad

En man som tidigare suttit häktad misstänkt för mordförsök på en bröllopsgäst i Laholms kommun får 155 000 kronor i ersättning efter en friande dom i hovrätten.

Inför ett bröllop i Laholms kommun i augusti 2020 blev en bröllopsgäst attackerad med kniv. Tre män åtalades för mordförsök och dömdes vid Halmstads tingsrätt för grov misshandel samt misshandel.

Friades i hovrätten

Hovrätten för Västra Sverige frikände senare två av männen med motiveringen att det inte går att fastställa att de deltog i knivattacken. Justitiekanslern har nu beslutat att en av männen får ersättning på 155 000 kronor för de fem månader han suttit häktad.

Tingsrättsdomen mot den tredje mannen, fängelse i ett år och åtta månader för grov misshandel, fastställdes av hovrätten – dock med ett höjt skadestånd till brottsoffret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.