Foto: TT (arkiv)

Fuskade med föräldrapenning – för att ha råd med resor

Uppdaterad
Publicerad

Mannen ansökte om föräldrapenning vid 21 tillfällen trots att barnet var på förskolan och han själv jobbade. Orsaken uppger han vara att sambon pressade honom till att betala resor, köpa bil och heminredning. Nu döms han för bidragsbrott.

Sammanlagt har mannen fått bidrag på över 100 000 kronor från Försäkringskassan. Mannen har uppgett att han tidigare tog lån för att ha råd med saker som hans sambo ville att han skulle köpa. Men när han sedan inte kunde betala tillbaka lånen så beslutade han att ansöka om tillfällig föräldrapenning, på grund av vård av sjukt barn.

I själva verket jobbade han och barnet var på förskolan. Han uppger att han ångrar det han gjort och att han mår dåligt över det som har hänt.

Nu döms mannen i Varbergs Tingsrätt till villkorlig dom och böter på sammanlagt 7 000 kronor. I tillägg kommer han att behöva betala tillbaka pengarna till Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.