Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det ska vara lika naturligt att prata om mens som att prata om ett väggspel” Här ger SvFF:s utbildningschef tips på vad din förening kan göra för att underlätta för spelarna. Foto: SVT

Fyra tips till föreningar: Så tacklar ni menstabun

Publicerad

Svenska fotbollförbundet har kartlagt hur menstruationen påverkar fotbollsspelare. Hälften uppger att det har negativ inverkan. Här ger förbundets utbildningschef fyra tips på vad föreningar kan göra för att underlätta för sina spelare.

I klippet ger Per Widén, utbildningschef på Svenska fotbollförbundet, tips till föreningar.

Mensens påverkan på fotbollen

Projektet ”Alla dagar” bottnar i en kartläggning från Svenska Fotbollförbundet om hur menstruationen påverkar fotbollsspelare.

462 spelare i flick- och damlag har svarat på på förbundets enkät och hälften uppger att menstruationen är ett hinder för idrottandet.

Initiativet syftar till att bryta tabun om mens, samt till att tillgängliggöra kunskaper i ämnet genom relevant forskning, så att samtliga distrikt och föreningar i Sverige får verktyg för att anpassa träningsupplägget.

I Sverige deltar fyra pilotföreningar: 

  • BK Forward från Örebro
  • Valinge Derome DFF från Halland
  • Kroppefjälls IF från Dalsland
  • Umeå IK från Västerbotten.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.