Gekås vill övervaka personal med 82 övervakningskameror Foto: SVT

Gekås vill kameraövervaka personal – facket protesterar

Uppdaterad
Publicerad

Insiderligan smugglade ut varor för 10 000-tals kronor. Två av de inblandade var anställda av varuhuset som efter händelsen vill sätta upp 82 övervakningskameror. Men facket menar att det är intrång i integriteten.

Det var förra sommaren som två anställda misstänks för att ha smugglat ut varor via kassan. Genom att bland annat strunta i att slå in varor ska den så kallade Insiderligan ha fått med sig varor värda 10 000-tals kronor. Totalt står sju personer åtalade vid Varbergs tingsrätt.

Nu vill varuhuset Gekås förhindra liknande brott igen och tänker därför sätta upp hela 82 nya övervakningskameror. En vid varje kassa.

Boris Lennerhov, vd för varuhuset tycker att kameraövervakning är ett effektivt sätt att förhindra brott. Foto: SVT

– Tyvärr är det så att även om 99 procent är väldigt hederliga så är det några som till och med har tagit jobb för att de har helt andra syften, så det är klart att vi vill fånga in dom. Då är kameraövervakning väldigt effektiv, säger Boris Lennerhov, vd på Gekås Ullared.

”Blir övervakade konstant”

Men fackets representanter är inte nöjda. De menar att det kränker de anställdas integritet.

I klippet ovan kan du höra fackordförande Izabela Nanneson, vice huvudskyddsombud Rosa Andersson Mårtensson och Gekås vd Boris Lennerhov ge sin syn på saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.