Frågorna kring grillförbudet trillade in på sociala medier. Här reder vi ut vad som faktiskt gäller. Foto: TT/SVT

Grillförbudet: Det här gäller

Publicerad

Efter beskedet att det totala eldningsförbudet nu skärps uppstod frågor kring vilken sorts grill som omfattas av förbudet. Här reder vi ut vad som gäller.

Under onsdagen kom beskedet att Hallands totala eldningförbud numera även omfattar grillning på privata tomter. Men på sociala medier dröjde frågorna inte länge. Vad gäller för el- och gasolgrillar?

– Förbudet gäller eld, och att använda en elgrill är inte att likställa med att elda. I andra delar av landet görs snävare tolkningar, men vi menar att en elgrill inte är samma sak som en vanlig grill, säger Arvid Samuelsson, brandingenjör på räddningstjänsten i Halmstad.

”Öppen eld”

Men gasolgrillen får vila tills vidare.

– Nej, det är inte tillåtet att grilla med gasolgrill. Det klassas som öppen eld och omfattas av förbudet.

Och om man trots allt ser någon som grillar?

– Vi uppmanar först och främst till att ta dialogen med den berörda personen. Nästa steg är att kontakta polisen, säger Arvid Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.