Foto: Arkiv

Länsstyrelsens uppmaning: Skärp eldningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelser och kommuner uppmanas av MSB att skärpa sina eldningsförbud. I Halland överlåter länsstyrelsen beslutet till kommunerna.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, uppmanar länsstyrelser och kommuner att skärpa eldningsförbud. Myndigheten vill exempelvis att det även innefattar förbud mot att grilla på egen tomt med alla typer av ”grillar, campingkök och annan öppen låga utomhus” . Anledningen är den extrema brandrisk som råder i stora delar av landet.

– Brandrisken i Sverige kommer i slutet av veckan att nå extrema nivåer, eldningsförbuden behöver skärpas för att undvika att nya bränder uppstår, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.

Frågan diskuteras

Länsstyrelsen i Hallands län diskuterar eventuella åtgärder.

– Vi håller på att kommunicera med våra kommuner om att skärpa förbudet men vi har inte nåt ut till alla än, säger Helen Stened, brandingenjör på Länsstyrelsen i Halland.

Vill ni ha ett förbud mot att grilla på egen tomt?

– Ja, vi anser att konsekvensen som blir av en brand är såpass stor att det väger upp det problem som uppstår av att inte få elda på egen tomt. Vi vill att folk överväger om det verkligen är värt att grilla med tanke på vad man blir skyldig till om man eldar upp en åker eller en skog, säger Helen Stened.

Länsstyrelsen kan besluta om ett skärpt förbud men i nuläget överlåts det ansvaret till kommunerna själva.

– Nu har redan kommunerna tagit beslut så då kör vi på det. Vi har en jättebra dialog med kommunerna, säger Helen Stened.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.