– Vill man imponera ska man grilla direkt på kolen, säger Martin Nordh och slänger en stor bit kött på glöden.
Det kallas dirty grilling och är en uråldrig metod som fått nytt liv och är trend just nu. Köttet får lite sotiga kanter men det är ingen fara säger Nordh. Det viktigaste är att inte lägga köttbitar direkt på briketter för de har bindningsmedel i sig som är hälsofarligt. Effekten man får är en starkare grillsmak i maten.
Rökt laxsida
– Sedan tycker jag om stora bitar. Att röka en hel laxsida i en klotgrill är inga problem. Det enda som man behöver tänka på är att det inte ska bli för varmt, säger han.
Använd lite kol i ena kanten av grillen. Se till att den inte blir varmare än 120 grader. Lägg på en bit trä, al eller fruktträd på glöden eller på gallret. Det tar mellan 45 minuter till en timme innan laxen är klar.
Bytte karriär
Efter tävlingen lyckades han byta karriär till avancerad grillkock. Han köpte en massa grillar, bland annat två stora amerikanska ”smokers” på flera hundra kilo och startade ett företag. Grillarna brukar rulla runt på en släpvagn till olika beställningsjobb i Halland.
– Efterfrågan av avancerad grill-teknik har nått en ny nivå i Sverige, säger han när vi träffade honom utanför Vallarnas friluftsteater i Falkenberg där ett tiotal grillar startades för kvällens gäster.