Över 70 personer insjuknade i magsjuka efter konferens i Falkenberg. Foto: TT/Christine Olsson

Grönsak orsakade magsjukeutbrott på konferens

Publicerad

Det ska ha varit en grönsak som orsakat magsjukeutbrottet på en konferens i Falkenberg tidigare i november. Det konstaterar Smittskydd Halland som nu är klar med sin utredning.

Från början rapporterades 25 fall av magsjuka, den siffran är efter Smittskydd Hallands utredning uppe i 78.

Orsaken till magsjukeutbrottet ska ha varit en grönsak.

– Så här långt tror vi att det var en grönsak som kommit utomlands ifrån. Grönsaker är svåra att kolla eftersom man inte värmebehandlar dem, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare på Smittskydd Halland.

”Bajsbakterie” bakom magsjukan

Smittskyddsenheten har konstaterat att magsjukeutbrottet berodde på bakterien EIECI, en typ av E-colibakterie som kan ge besvärlig diarré med feber och magont. En tarmbakterie som även kallas för ”bajsbakterie”. 

 – Vi har konstaterat att det framför allt är under torsdagen som personer blivit smittade och då har även personer som endast ätit av salladsbuffén blivit sjuka, säger Mats Erntell.

LÄS MER: Restauranggäster magsjuka i Falkenberg

Det stärker smittskyddsenhetens tes om att det ska ha varit en grönsak bakom magsjukeutbrottet. Eftersom inga grönsaker funnits kvar har Smittskydd Halland inte kunnat göra några prover på grönsakerna. 

Den varma maten är dock testad och visade inga tecken på någon smitta. 

Inga nya fall

Mats Erntell säger att man inte ska vara orolig för att bli smittad.

– Vi har inte haft några nya fall och inga tecken på smitta efter de dagarna, säger han.

LÄS MER: Antal smittade efter konferens i Falkenberg ökar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.