Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. Foto: SVT

Gymnasieskolor i Halland stänger – undervisning hålls på distans

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen meddelade regeringen att gymnasieskolor rekommenderas att hålla stängt och fortsätta att bedriva undervisning på distans från och med onsdagen. Alla halländska kommuner väljer nu att följa regeringens förslag.

I Hylte och Kungsbacka kommun togs beslut tidigt.

– Vi ställer om enligt regeringens förslag och kör från och med torsdag på distans, imorgon har vi studiedag, säger Tobias Stenekull, Gymnasiechef i Hylte, som bedriver undervisning för 600 elever.

Coronaviruset i Halland

Kungsbacka kommun har beslutat att utbildning sker på distans från och med imorgon. Totalt berörs 3000 elever.

– Nu är det den rekommendationen som gäller, så då följer vi den, säger Cynthia Runefjärd förvaltningschef för gymnasium och arbetsmarknad i Kungsbacka.

Även Osbecksgymnasiet, vuxenutbildning och Laholms Kulturskola i Laholms kommun kommer att ha studier på distans från och med onsdagen. Personalen kommer däremot att vara på skolan.

5600 elever drabbas i Halmstad

Även Halmstads kommun väljer att följa de nationella riktlinjerna. Sammanlagt ska 3400 gymnasieelever och runt 2200 inom vuxenutbildningen undervisas på distans.

– Detta är en åtgärd som ingen av oss varit med om tidigare. Men vi har kreativa och engagerade lärare och elever som tillsammans kommer att lösa undervisningen under den här perioden, säger Ewa Kristensson, förvaltningschef på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Utbildning på distans

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har fattat beslut om att Peder Skrivares skola och Vuxenutbildningen i Varbergs kommun kommer att utifrån nationellt rekommenderade riktlinjer bedriva undervisning på distans i största möjliga omfattning.

Skolledningen vid Peder Skrivares skola beslutade under tisdagen att flytta den planerade studiedagen 23 mars till onsdagen för att lärare och personal tillsammans skall hinna förbereda sig för omställning av verksamheten. Beslutet omfattar inte gymnasiesärskolan eller särskild utbildning för vuxna där undervisning kommer att bedrivas som vanligt. Bedömingen är att den gruppen elever är i större behov av att undervisningen fortsätter som tidigare.

Campus Varbergs yrkeshögskola ställer om till digital undervisning från och med den 18 mars. Men Campus Varberg kommer att vara öppet för studerande så att dessa har tillgång till bibliotek, datorsalar och andra resurser de behöver för att kunna genomföra sina studier.

Även Falkenbergs gymnasieskola och vuxenutbildning kommer gå över till distansutbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet