Aida Hadzialic presenterades som Socialdemokraternana i Stockholms förslag till finansregionsråd i opposition under en pressträff på måndagen. Foto: TT

Hadzialic gör comeback i politiken

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare statsrådet Aida Hadzialic (S) från Halmstad vill göra comeback i politiken, på en mer oväntad post. Hon föreslås bli nytt förstanamn och finansborgarråd i opposition för Socialdemokraterna i Region Stockholm.

– Jag är glad och hedrad över att en enig valberedning föreslagit mig, säger Hadzialic, som avgick från sin ministerpost i Stefan Löfvens första regering sommaren 2016.

Hon lämnade posten mycket oväntat och snabbt efter att ha åkt fast i en nykterhetskontroll när hon körde bil.

– Jag har saknat det politiska hantverket, att arbeta för socialdemokratin och Sverige. Det här blir en fantastisk möjlighet att göra en insats för en region som är viktig för hela landet, säger Hadzialic om varför hon vill åter till politiken.

Hadzialic startade sin politiska karriär i Halland och Halmstad men säger att hon också anser att hon, efter att ha bott flera år i Stockholm, även har en stark förankring bland de väljare och medborgare hon nu föreslås företräda.

Det nuvarande regionrådet för S, Erika Ullberg, meddelade i april att hon ville sluta efter sommaren och Hadzialic kan nu bli hennes efterträdare.

Aida Hadzialic

Aida Hadzialic utsågs av statsminister Stefan Löfven till gymnasie- och kunskapslyftsminister den 3 oktober 2014. När hon utnämndes till minister blev hon det yngsta statsrådet någonsin.

Hon gick med i SSU som 16-åring och blev kommunalråd i Halmstads kommun vid 23 års ålder. Hon ställde upp i riksdagsvalet 2014 men missade spärren på 5 procent i personkryssningen.

I augusti 2016 lämnade hon sin ministerpost efter att ha kört alkoholpåverkad hem från Köpenhamn och fastnat i en poliskontroll på svenska sidan Öresundsbron.

Hadzialic är född 1987 och kommer ursprungligen från Bosnien-Hercegovina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.