Gymnasieministern avgår

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic (S) avgår efter att ha kört rattfull. Hon lämnar in sin avskedsansökan på måndag.

Det är jag själv som väljer att avgå, säger ministern.

Aida Hadzialic säger att hon pratat med nära och kära samt statsminister Stefan Löfven (S) innan hon fattade sitt beslut.

– Vi resonerade om det här tillsammans, säger Aida Hadzialic.

Befann sig i Köpenhamn

Enligt ministern hade hon befunnit sig på en konsert i Köpenhamn med en vän när hon skulle ta sig till Malmö. Hon hade druckit två glas vin. Fyra timmar senare gjorde hon sitt livs största misstag enligt henne själv.

– Jag valde att ta bilen hem till Malmö, naturligtvis i tron om att jag inte var påverkad, säger Aida Hadzialic.

Strax efter brofästet blev hon stoppad av polis i en nykterhetskontroll. Utandningsprovet var då på 0,2 promille, och polisen upprättade en anmälan.

– Jag förstår att många är besvikna på mig, och jag är förbannad på mig själv. Framför allt är jag djupt ångerfull, säger hon. 

Statsministern: ”ett framgångsrikt statsråd”

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en kommentar att han delar ministerns bedömning.

”Jag delar hennes bedömning om allvaret i situationen. Jag är ledsen över att förlora en uppskattad kollega och ett framgångsrikt statsråd”

– Även om brottet kan betecknas som ringa i juridisk mening, så anser jag att det jag har gjort är väldigt allvarligt. Jag har uppfostrats till att ta ansvar för mina handlingar, och det vill jag även göra i det här fallet. Därför har jag meddelat statsministern att jag som en konsekvens av detta väljer att sluta som statsråd. På måndag kommer jag att lämna in en begäran om mitt entledigande, och statsminister har sagt att han kommer att acceptera den, säger en ångerfull Aida Hadzialic på presskonferensen i Rosenbad. 

Kan få avgångsvederlag

Enligt tidningen Metro kan Aida Hadizalic få uppemot 1,5 miljoner kronor i avgångsvederlag när hon avgår som statsråd. Alla statsråd förutom statsministern har ett arvode på 127.000 kronor i månaden, vilket de kan bli berättigade till i upp till ett år.

Ett arvode som Aida Hadzialic kan få ut om hon ansöker om avgångsvederlag uppger Statsrådsarvodesnämndens ordförande Ove Nilsson.

– Först när hon kommer in med en ansökan om avgångsvederlag tar vi ställning till det, säger han.

  • Aida Hadzialic utsågs till gymnasie- och kunskapslyftsminister den 3 oktober 2014. När hon utnämndes till statsråd blev hon det yngsta statsrådet någonsin. I dag är hon är 29 år gammal och kommer ursprungligen från Bosnien-Hercegovina.
  • Hon gick med i SSU som 16-åring och blev kommunråd i Halmstads kommun vid 23 års ålder.
  • Hon ställde upp i riksdagsvalet 2014 men missade spärren på 5 procent i personkryssningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aida Hadzialic och rattfyllan

Mer i ämnet