Hallengren favorittippad kandidat

Uppdaterad
Publicerad

Lena Hallengren (S) är den starkaste kandidaten som möjlig efterträdare till Aida Hadzialic (S), enligt statsvetare som TT talat med. Hon har erfarenhet samtidigt som hon är relativt ung, resonerar de.

Att avgående gymnasieminister Aida Hazialics efterträdare måste vara en kvinna är de flesta statsvetare och analytiker överens om. Stefan Löfvens regering består nu av fler män än kvinnor.

Fyra namn har florerat i spekulationerna kring en ny gymnasie- och kunskapslyftsminister: Helene Hellmark Knutsson (S), som fått tillfälligt ansvar för Aida Hadzialics ministerpost, Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket, Lena Hallengren (S), ordförande i utbildningsutskottet, och partisekreterare Carin Jämtin (S).

Starkaste kandidaten

Av dem är Lena Hallengren den starkaste kandidaten, hävdar Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns Högskola.

– Hon har erfarenhet som statsråd samtidigt som hon är en jämförelsevis ung kvinna i sammanhanget. Hon kommer att fungera i rollen, säger Jenny Madestam till TT.

I sin roll som ordförande i utbildningsutskottet och med sitt förflutna som förskole– och ungdomsminister är Hallengren särskilt lämpad, resonerar hon.

”Brukar bli överraskning”

Riktigt samma roll som Aida Hadzialic hade som ett framtidslöfte för regeringen kan hennes efterträdare inte få, tror Jenny Madestam.

– Stefan Lövfen har inte tid och kanske inte heller vilja att hitta motsvarande framtidslöfte. Det viktiga nu är att hitta någon som har erfarenhet och är kunnig.

Trots att utbildningsdepartementet före Aida Hadzialics avgång redan hade tre ministrar blir hennes ministerpost kvar, spår Jenny Madestam, och poängterar att regeringen inrättade den posten för att betona vikten av skolfrågor.

Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet, ifrågasätter däremot om så många ministrar behövs i utbildningsdepartementet. Och när det gäller efterträdare till ministerposter brukar det ofta bli en överraskning, menar hon.

– Å andra sidan är Stefan Löfven inte överraskningarnas man. Ska han välja bland kända kort ligger Lena Hallengren bra till. Hon kan området och har mångårig bred erfarenhet av frågorna, säger Marja Lemne till TT.

TT har sökt Lena Hallengren, vars pressekreterare meddelar att ingen kommentar ges i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aida Hadzialic och rattfyllan

Mer i ämnet