Foto: TT Bild

Ledande länspolitiker: ”Bra att hon tar konsekvenserna”

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) körde rattfull och kommer nu att avgå med omedelbar verkan. Länets socialdemokrater beklagar det inträffade men ser ingen annan utväg.

– Det är naturligtvis inget bra. Det är ledsamt framförallt för henne men om hon väljer att köra påverkad så får hon ta konsekvenserna av sitt agerande, säger Matilda Ernkrans (S) som är distriktsordförande för socialdemokraterna i Örebro län.

Det var efter en konsert i Köpenhamn i torsdags som gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic stoppades i en poliskontroll på den svenska sidan om Öresundbron. Hon hade då 0,2 promille alkohol i blodet, vilket är gränsen för rattfylleri.

Hon säger själv att hon innan konserten druckit två glas vin och sen satte sig i bilen fyra timmar senare i tron om att hon hade förbränt alkoholen.

– Jag förstår att många är besvikna på mig och jag är förbannad på mig själv och framförallt är jag djupt ångerfull, säger Aida Hadzialic vid en presskonferens på Rosenbad.

Det enda rätta

Hon kommer nu att avgå från sin ministerpost och på måndag lämnar hon in sin avskedsansökan.

– Förhoppningsvis kommer det inte att påverka partiet. Det är ett enskillt statsråd som har agerat. Det var hennes belsut att köra onykter och nu tar hon ansvar för sitt agerande och avgår, säger Matilda Ernkrans som är distriktsordförande i Örebro län.

Även kommunsstyrelsensordförande i Örebro tycker att det inte finns något alternativ.

– Rationellt finns det bara en sak att göra i det här läget och det är att ta konsekvenserna av det hon har gjort och det gör hon nu, säger Kenneth Nilsson (S).

Samtidigt som det inte finns någonannan utväg hoppas Kenneth Nilsson att Aida Hadzialic kommer att fortsätta med politiken.

– Hon spåddes en lysande framtid och jag hoppas att hon fortsätter inom politiken för jag tycker att hon har levererat.

Varken Matilda Ernkrans eller Kenneth Nilsson vill uttala sig om vem som ska ta över.

– Det är en fråga för statsminister Stefan Löfven att besluta, säger de båda.

Ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson (S), kommer tillfälligt att ta över ansvaret för gymnasie- och kunskapslyftsministerns frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aida Hadzialic och rattfyllan

Mer i ämnet