Foto: TT

Hadzialic får böter för rattfylleri

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic får ett strafföreläggande på 40.000 kronor för rattfylleri.

Aida Hadzialic blev stoppad på Öresundsbron den 11 augusti i år. Hennes utandningsprov visade på 0,2 promille alkohol i blodet. Enligt hennes egna uppgifter hade hon druckit två glas vin fyra timmar tidigare på en konsert i Köpenhamn och hon trodde inte att hon var påverkad.

Morgonen efter att hon stoppades på Öresundsbron meddelade hon på en presskonferens att hon avgår som minister.

– Jag förstår att många är besvikna på mig, och jag är förbannad på mig själv. Framför allt är jag djupt ångerfull, sade hon då.

Åklagare om boten

Strafföreläggandet från Särskilda åklagarkammaren blir 40 dagsböter på 1.000 kronor samt 800 kronor i avgift till Brottsofferfonden.

Enligt chefsåklagare Håkan Rooswall på Åklagarmyndigheten är rattfylleri av normalgraden ett brott som regelmässigt leder till strafföreläggande, förutsatt att den som är misstänkt erkänner gärningen.

– Antalet dagsböter bestäms av en av Riksåklagaren fastställd tabell där en alkoholkoncentration mellan 0,10 och 0,24 mg föranleder 40 dagsböter. Dagsbotens storlek avgörs av årsinkomsten men högsta möjliga dagsbot är 1.000 kronor. Aida Hadzialic slog alltså i detta tak, skriver Håkan Rooswall i ett mail till SVT Nyheter.

Avböjer alla intervjuer

Aida Hadzialic meddelar genom Socialdemokraterna att hon avböjer alla intervjuer tills vidare.

– Hon har meddelat åklagaren att hon accepterar summan, säger Håkan Gestrin, presschef på Socialdemokraterna.

29-åriga Aida Hadzialic var regeringens yngsta statsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aida Hadzialic och rattfyllan

Mer i ämnet