Aida Hadzialic blir gymnasie- och kunskapslyftsminister. Foto: TT

Kommunalråd från Halmstad blir minister

Publicerad

Tidigare kommunalrådet i Halmstad, Aida Hadzialic, blir minister i nya regeringen.

– Det känns jätteroligt, jag ser fram emot det här, säger Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister, på väg in i riksdagshuset.

Hon beskriver den kommande tiden som utmanande, med tanke på det parlamentariska läget.

– Men vi är förhandlingsdugliga och ska nog kunna fixa det här.

Nästa steg i livet

Under torsdagen kunde SVT Hallandsnytt berätta att Aida Hadzialic (S), 27, hoppade av Halmstadpolitiken. Hon hade siktet inställt på rikspolitiken och ville inte fortsätta med den lokala politiken.

– Det har varit fantastiskt roligt att representera Socialdemokraterna i Halmstad och i Halland, men nu är det dags att ta nästa steg i livet, sa hon till SVT Hallandsnytt under torsdagen.

Och nästa steg blir det. Aida Hadzialic (S) blir gymnasie- och kunskapslyftsminister i den nya rödgröna regeringen.

Under fredagen träffade hon medarbetarna på utbildningsdepartementet.

– Vi träffade hela kansliet i går, 200 medarbetare. Vi höll tal, skakade hand och log tillsammans. Vi har nog en spännande resa framöver.

TT: Kan du namnet på alla?

– Det kan jag inte. Men jag lär kunna det om någon månad, hoppas jag.

Talar flera språk

Aida Hadzialic är född i Bosnien-Hercegovina och kom till Sverige när hon var fem år. I grunden är hon jurist men arbetade den gångna mandatperioden som kommunråd i Halmstad. När hon blev kommunråd 2010 var hon bara 23 år gammal.

Hennes politiska hjärtefrågor är välfärd, jobb, näringsliv och utbildning. Hon talar, förutom svenska, engelska, bosniska, kroatiska och serbiska.

Aida Hadzialic är med sina 27 år yngst i regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västnytts årskrönika 2014

Mer i ämnet