De halländska bikers som samlats gör sig redo. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Halländska orangedekorerade bikers manifesterade mot kvinnovåld

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad körs ”Orange Day MC-kortege” i Sverige, men på grund av den rådande pandemin blev det små korteger utspridda i de olika länen istället för den stora traditionella med samlingspunkt Norrköping. En av de mindre kortegerna kördes från Varberg.

– Fascinerande med så många hojåkare som gått ihop från flera håll och kämpar mot samma mål. Vi är taggade som igelkottar, säger Johan Adolfsson, som leder den halländska kortegen.

Manifestationen handlar om att deltagarna tar ställning för ett samhälle som är fritt från våld mot kvinnor och barn.

Sammanlagt körs 40 mindre korteger i hela landet. De får innehålla max 50 motorcyklar. I de län där det är extra många mc-förare har man fått dela upp det i flera grupper. De fester som normalt sett brukas hållas på kvällen efter kortegen är inställda.

Motorcyklarna i Halland körde genom delar av Varberg och Falkenberg. De gjorde även en avstickare till Svenljunga och Marks kommun.

I klippet kan du se när det lilla mc-tåget brummar fram.

Orange Day MC

Kördes första gången 25 maj 2018 och samlade då 1 500 motorcyklar.

Grundades av Norrköpingsbon Maria Andersson, som under ett flertal år arbetat mot våldet och med jämställdhetsfrågor genom bland annat föreläsningar.

Är en variant på konceptet ”Orange Day”, som grundades av FN 2008. Det ska vara en dag då organisationer, företag eller privatpersoner kan uppmärksamma och ta ställning mot mäns våld mot kvinnor.

75 procent av intäkterna skickas till UN Trust Fund. De resterande 25 procenten går till UN Women Sveriges projekt.

Fredagen 22 maj 2020 hade Orange Day MC samlat in 107.000 kronor. Man räknar med att det blivit ännu mer under helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.