Kvinnan försvann spårlöst från Genevad år 2008 – och först nyligen kunde hon identifieras. Foto: SVT

Halländska polisen startar dödsfallsutredning efter 11 år

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan försvann spårlöst från Genevad för elva år sedan. Först nyligen kunde hon identifieras och nu inleder polisen en dödsfallsutredning.

När den 49-åriga kvinnan försvann i januari 2008 var ledtrådarna knapphändiga. En granne pratade med kvinnan vid lunchtid och vid 15.30 tog hon en taxi till apoteket i Laholm. Därefter finns inga spår, skriver Dagens Nyheter i sin granskning av fallet.

Först i år kunde kvinnan identifieras efter att Rättsmedicinalverket uppdaterat en programvara som vanligtvis används för att hitta katastrofoffer.

”Få ledtrådar”

Nu inleder polisen i Halland en dödsfallutredning för att utesluta eventuell misstanke om brott.

– Även om det tagit lång tid att identifiera kvinnan är det positivt att det här kom fram, säger Peter Hejdström, chef för utredningssektionen i Halland.

Chanserna att Hallandspolisen skulle kunna reda ut dödsorsaken bedöms dock som små.

– Generellt så är ju inte chanserna så stora. Det fanns få ledtrådar 2008 och de har ju inte blivit fler, fortsätter Peter Hejdström.

”Tar till alla möjliga åtgärder”

Nu väntar förhör med personer som kände eller var i kontakt med kvinnan innan hennes försvinnande.

– Det kan vara släktingar, anhöriga eller någon som kan tänkas ha sett henne i anslutning till försvinnandet. Vi gör alla åtgärder som vi ser är möjliga för att kunna bedöma om något brott begåtts eller inte, säger Peter Hejdström.

Vad tänker du om teorin om att kroppen kan ha förts med strömmar från Lagan till Norge?

– Utifrån de efterforskningar vi har gjort med meteorologiska institut verkar det kunna stämma tidsmässigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.