Ewa Kristensson är chef på utbildnings-och arbetsmarknadsförvaltningen i Halmstad kommun. Foto: TT/SVT

Halländska skolor fortsatt öppna trots corona

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen gav Sveriges utbildningsminister skolornas huvudmän utrymme att fatta egna beslut om hur de vill bemöta virushotet. I Halland fortsätter förskolor, skolor och gymnasieskolor att hålla öppet för eleverna.

Situationen har snabbt förändrats i takt med coronavirusets framfart i Sverige och Halland. Under fredagen höll Halmstad kommun en presskonferens för att berätta hur man agerar när det gäller skolorna. Svaret är att inga skolor stänger, det gäller även förskolor och gymnasieskolor.

– Barnen har rätt till utbildning. Så länge man inte är sjuk ska man vara i skolan. Samtidigt vill vi stötta andra verksamheter, exempelvis vården, genom att inte stänga våra. Det innebär att föräldrar kan fortsätta gå till sina jobb, säger Ewa Kristensson, chef på ungdoms-och arbetsmarknadsförvaltningen.

Coronaviruset i Halland

Här under följer hur de andra kommunerna i länet agerar.

Falkenberg

– Vi har upprätta beredskapsplaner och följer Folkhälsomyndighetens och region Hallands rekommendationer. Inga övriga åtgärder är vidtagna, säger skolchef Stigert Pettersson.

Hylte

– Vi har upprättat beredskapsplaner och följer Folkhälsomyndighetens och region Hallands rekommendationer, säger skolchef Ann-Christin Johansson.

Laholm

– Vi håller just nu på med beredskapsplaner för om verksamheter drabbas av coronasmitta. I övrigt följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och följer utvecklingen, säger skolchef Rickard Mortenlind.

Kungsbacka

– Vi ser ingen anledning att fatta några beslut om att stänga skolor. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att friska elever ska vara i skolan, men att de ska vara hemma om de är sjuka, säger Maria Andersson, skolchef.

Resor och utbyten med andra skolor är däremot stoppade under hela vårterminen i Kungsbackas kommunala skolor.

Varberg

– Det som vi står inför är att förbereda oss för vad som händer om vi måste stänga en skola. Hur kan vi bedriva någon form av distansundervisning? Samtidigt som vi måste planera för tillsyn och omsorg för de medborgare som har samhällsviktiga funktioner, säger skolchef Johan Berntsson till P4 Halland.

I klippet hör du hur Halmstad kommun resonerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet