I klippet ovan berättar Hallandstrafikens vd, Andreas Almquist, om stora förändringar och vad det innebär för resenärerna. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Hallandstrafiken växlar biljettsystem – satsar på mobilapp

Publicerad

Hallandstrafiken benämner det som den största förändringen någonsin, när nu det gamla biljettsystemet skrotas och ett nytt tar vid. Mobiltelefonen är i fokus och under måndagen lanserades en ny biljettapp.

– Vi behövde ta ett teknikkliv för att kunna utveckla över tid, säger Hallandstrafikens vd Andreas Almquist.

Coronapandemin har även satt sina spår i Hallandstrafikens satsning på ett nytt betal- och biljettsytem. De nya försäljningsautomaterna som ska vara placerade på stationer är fast i norra Italien.

– De står färdiga på en fabrik men vi kommer inte åt dem. Men vi har kvar de gamla tills de nya är på plats, säger Andreas Almquist.

Han menar att det gamla systemet, som har 15 år på nacken, har passerat sitt bäst-före-datum. Även om det kostar en del att införskaffa ett nytt system så blir det inga ökade driftkostnader.

– Det gamla systemet är dyrt att hålla igång och det finns svårigheter att få fram reservdelar, säger Andreas Almquist.

Reskassan försvinner

En av de stora förändringarna är att systemet med att ladda reskassa på ett resekort försvinner och går inte att använda efter 14 juni.

– Har man pengar kvar att resa för finns det givetvis möjlighet att föra över det värdet i det nya systemet, säger Andreas Almquist.

I klippet ovan berättar han om mer stora förändringar och vad det innebär för resenärerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.