Ta upp båten och stormsäkra fastigheten. Det är några av uppmaningarna inför stormen Knuds ankomst. Bilden är ett montage. Foto: TT/Skärmdumpar

Hallänningarna varnas för Knuds ankomst

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen drar stormen Knud in över Västkusten. Nu har bland annat Halmstad och Laholms kommun gått ut och uppmanat invånarna att stormsäkra sina egendomar.

Också försäkringsbolaget Länsförsäkringar i Halland går ut i flera steg och varnar inför stormen, via sociala medier.

– I första fallet uppmanar vi att båtägare tittar till sina båtar. Det blåser självklart mer över hav än över land, men vi har också andra varningar som vi kommer skicka ut efterhand, säger Magnus Persson, chef för egendomsskador på Länsförsäkringar i Halland.

Säkerhet viktigast

Även om försäkringsbolaget uppmanar att säkra de fysiska ägodelarna framhåller Magnus Persson att det ändå är viktigast att först och främst skydda sig själv.

– Det som är prio ett är liv och lem. Man får inte ge sig ut och försöka skydda något under pågående storm om det blåser så mycket. Om en båt sjunker eller ett hus skadas så går det att ekonomiskt reparera, men man måste vara rädd om sig själv,säger han.

Kommuner varnar

På sociala medier uppmanar Laholms kommun invånarna att stormsäkra hemmet och vara rädda om sig. Också Halmstads kommun går ut med en varning och manar att ta in trädgårdsmöbler och blomkrukor samt att binda fast studsmattor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.