Pererik Åberg visar hur stormen Knud rör sig in över Sverige Foto: SVT & TT

Första höststormen i antågande

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen drar höstens första riktiga storm in över västkusten. Med början i sydväst kommer ovädret att förflytta sig upp längs kusten och fredagskvällen kan bli rejält besvärlig i stora delar av Västra Götaland och på Skagerack. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm och stormbyar.

– Vid lunchtid på fredag börjar de första kastvindarna dyka upp i södra Skåne och sen kommer fler och fler hårda vindbyar under eftermiddagen. Blåsten blir mer ihållande samtidigt som den rör sig norrut längs västkusten, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Hon säger också att mellan vindbyarna kan det bli tillfälligt lugnare, men att vinden ändå kommer att öka i intensitet under fredagen.

I Halland och Bohuslän, inre Dalsland, sydväst om Vänern, över Sjuhäradsbygden och Göta älv klass 2-varnar SMHI för stormbyar under fredag eftermiddag och kväll. Det kan bli upp till 28 m/s i byarna. Det är också klass 1-varning för mycket hårda vindbyar över hela Götaland och stora delar av Svealand.

”Kan falla träd över vägarna”

Tora Tomasdottir råder människor att tänka sig för innan man ger sig ut på vägarna – eftersom det kan falla träd.

– Ska man åka någonstans på fredag kan det vara idé att inte vänta till kvällen utan försöka starta resan lite tidigare på dagen, säger Tora Tomasdottir.

Den som har tänkt sig en segeltur på havet vid Västkusten bör förstås inte heller sikta in sig på fredag eftermiddag. På Skagerack är det klass 2-varning för storm och längre söderut längs västkusten klass 1-varning för kuling. Det kan också bli högt vattenstånd i Skagerack.

– Det kan också komma regn och kanske någon enstaka åskknall, men det är inte regnet som vi varnar för i första hand utan vinden. Däremot kommer Norge att få väldigt mycket regn, säger Tora Tomasdottir.

Kulingvarning längs hela kusten

Kulingvarning gäller dessutom för hela den svenska kusten under fredagen, alltså även på landets östra sida.

I norra Lapplandsfjällen är det blåsigt i dag och även under fredagen, på grund av en storm som drog in över Norge i går.

Under lördagen väntas vindarna över västra Sverige långsamt minska och röra sig norrut mot de södra fjälltrakterna.

Men värst drabbat väntas Danmark bli där stormen Knud kan komma att uppnå orkanstyrka i vindbyarna.

Här kan du läsa om skillnaden mellan medelvind och vindbyar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.