Socialnämndes ordförande i Halmstad, Ella Kardemark (KD) riktar skarp kritik mot beslutet. Foto: SVT

Halmstad har ingen plan för ungdomarna

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämndens ordförande i Halmstad , Ella Kardemark (KD), riktar skarp kritik mot regeringen och Migrationsverket när det nu står klart att ungdomar som beviljats uppehållstillstånd med stöd av gymnasielagen sannolikt inte får bo kvar på Migrationsverkets boende Spenshult i kommunen.

Anledningen är att Migrationsverket tagit ett beslut om hur de ska tolka en dom i kammarätten från i somras. Halmstad är den kommun i landet där flest personer – 75 stycken – kan stå utan boende när Migrationsverket börjar skriva ut berörda personer i februari nästa år.

Enligt Ella Kardemark (KD) har inte Migrationsverket tagit hänsyn till individernas situation och kommuners möjligheter att erbjuda boende, vilket myndigheten tidigare uttryckt att de skulle ha med i beaktandet.

– Man kan inte ha brytt sig ett dugg. Det är svårt att tänka sig en värre situation för en ungdom än att både vara hemlös och utan ersättning. Frågan om boende är inte ens ställd till Halmstads kommun och det står inte 50 tomma bostäder i Halmstad och väntar, säger Ella Kardemark (KD).

Kommunen har ingen färdig plan

Hon menar att regeringen inte tar ansvar för sitt beslut att driva igenom gymnasielagen.

– Har man någon form av verklighetsuppfattning förstår man att även en ungdom med goda förutsättningar har svårt att hitta en bostad. Det blir extra svårt för de här ungdomarna som kanske inte ens har en familj som kan hjälpa till att stötta. Man sätter unga människor som påbörjat sina studier i en jättesvår situation, säger Ella Kardemark (KD).

Hon understryker att kommunen idag inte har en färdig plan för hur de ska hantera den kommande situationen.

– Det här beskedet kom igår och jag hade verkligen hoppats att regeringen hade tagit till sig av den kraftiga kritik som kommit. Inte bara från Halmstad. Ska man stå fast vid det här beskedet måste man åtminstone skicka med finansiering för att underlätta något för kommunerna som råkar ha ett stort asylboende, säger Ella Kardemark (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spenshult

Mer i ämnet