Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ser du chefsjurist på Kulturrådet, Greta Von Rosen Stövind, berätta om varför Halmstad live granskas. Foto: Johanna Holstein/SVT

Halmstad live fick åtta miljoner i krisstöd – kan ha fuskat med ansökan

Publicerad

Nöjesbolaget Halmstad Live fick under sommaren ta del av Kulturrådets krisstöd på drygt åtta miljoner. Men enligt Dagens Nyheters granskning har de uppgett felaktiga uppgifter och riskera nu att få betala tillbaka pengarna.

Kulturrådet införde i somras ett kristödspaket för de som drabbats av att kulturevenemang ställts in eller skjutits upp, något som Halmstad live ansökte om.

Intäktsbortfall på 16 miljoner kronor

I sin ansökan uppgav företaget att intäktsbortfallet låg på 16 miljoner kronor mellan 12 mars och slutet av maj, och nöjesbolaget fick drygt åtta miljoner kronor i coronastöd, något som Hallandsposten var först med att berätta.

Under våren ska det ha funnits 38 inbokade evenemang på Halmstad live där bland annat artister som Markoolio och Smith & Tell var tänkt att dra mycket folk.

Nöjesbolaget har i sin ansökan begärt stöd för biljettintäkterna man trodde sig ha förlorat, då man sagt att samtliga 38 bokningar ställts in. Det stämmer inte enligt DN:s granskning, utan minst sex evenemang har fått ett nytt datum eller ska få ett nytt datum.

Polisanmälan

Det är ett av de frågetecken som Kulturrådet nu kommer att utreda.

– Vi letar efter huruvida de uppgifter som inlämnats till oss är korrekt. Om det visar sig att det inte är så kommer vi göra ett återkrav och har man lämnat felaktiga uppgifter till oss med uppsåt kommer vi göra en polisanmälan, säger Greta Von Rosen Stövind, till SVT Nyheter Halland.

”Ansökt efter riktlinjerna”

SVT Nyheter Halland har sökt företrädare för Halmstad live, som inte återkommit för en kommentar.

”Vi har ansökt efter de riktlinjer som fanns och i övrigt tagit del av all information som var tillgänglig”, har företaget skrivit i mejl till DN.

I klippet ser du chefsjurist på Kulturrådet, Greta Von Rosen Stövind, berätta om varför Halmstad live granskas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer