Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad, berättar att kommunen förbjuder personal från att använda skyddsutrustning. Foto: Johan Nilsson/TT och Kristian Åkergren/SVT

Halmstads kommun backar om munskyddsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads kommun vänder i frågan om skyddsutrustning för skolpersonal. De skriver i ett pressmeddelande att egen skyddsutrustning kan användas av medarbetare i kommunen som känner oro, trots att det i inte finns några rekommendationer om användande av munskydd i skolan.

Under lördagen har kritik riktats mot Halmstads kommun av bland annat Lärarnas riksförbund då kommunen inte tillät skolpersonal använda skyddsutrustning. Enligt Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad, var anledningen till förbudet att smittskyddsutrustning kan innebära en falsk trygghet om den handhas på fel sätt.

– Vårt tidigare ställningstagande byggde på att vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men efter samråd internt i kommunen har vi kommit fram till att vi tillåter egen skyddsutrustning, säger Pauline Broholm Lindberg i ett pressmeddelande som Halmstads kommun skickade ut på lördagskvällen.

”Finns inget som förbjuder det”

I pressmeddelandet skriver de också att det fortfarande inte finns någon rekommendation från varken Folkhälsomyndigheten eller smittskyddsläkaren att använda skyddsutrustning i skolan. Men att det inte heller finns något som förbjuder det.

– Vill en enskild medarbetare använda egna munskydd så är det viktigt att det görs på rätt sätt och tas om hand så att ingen annan riskerar smittas, säger kommundirektör Mattias Rossköld i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.