Enligt Anders Tegnell finns inga direktiv om att stoppa munskydd för lärare. Foto: TT

Halmstad förbjöd lärare att använda skyddsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad kommun förbjöd skolpersonal att använda skyddsutrustning som till exempel munskydd eller visir och hänvisade till Folkhälsomyndigheten. Men statsepidemiolog Anders Tegnell menar att myndigheten aldrig sagt något specifikt om skolpersonal.

– Vi har inte sagt något om lärare eller skolor och munskydd över huvud taget, säger han.

P4 Halland var först att berätta att Halmstad kommun inte låter sin personal använda munskydd i såväl grundskolorna som gymnasieskolorna. Till SVT Nyheter Halland berättar de att det inte bara är munskydd som förbjuds utan all form av skyddsutrustning. Enligt Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad, kan smittskyddsutrustning innebära en falsk trygghet om den handhas på fel sätt.

Enligt P4 Hallands kartläggning är Halmstad den enda kommunen i Halland som resonerar så. Pauline Broholm Lindberg menar att de vill följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Coronaviruset i Halland

– Om vi som arbetsgivare får indikationer på att vi bör använda det i vår verksamhet så kommer vi införa det, men vi har inte fått några sådana rekommendationer, säger hon till SVT Nyheter Halland.

”Måste göra sin egen riskbedömning”

Men Folkhälsomyndigheten menar att de inte sagt något om hur man bör göra på skolor.

– Vi har bara lagt fram den kunskap som finns om munskydd. Sedan är det tydligt att man i varje verksamhet måste göra sin egen riskbedömning om behovet finns eller inte. Vi kan ju inte bedöma hur den är gjord eller på vilka grunder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.

Får inte ta med egna skydd

Pauline Broholm Lindberg tycker att det är viktigt att personalen på skolorna i Halmstad kommun följer samma regler. Så nu när skolorna inte tillhandahåller exempelvis munskydd till personalen så ska de inte heller ta med sina egna.

Lärarnas riksförbund: ”Olämpligt”

SVT Nyheter Halland berättade tidigare i veckan att Lärarnas Riksförbund anser att lärarna ska erbjudas både munskydd och visir när skolan återgår från distansundervisning till undervisning på plats. De är mycket kritiska till det nya förbudet och anser att det borde hävas.

– Det är ett synnerligen olämpligt beslut, säger Svante Tideman, förste vice ordförande i förbundet.

– Att påstå att lärare inte skulle kunna klara av att hantera munskydd känns som ett underkännande av hela yrkesgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet